Wiadomości
Udostępnij:
Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Lista Jadłodzielni w Warszawie
-
21.04.2025 17:08
-
Aktualizacja: 21:39 21.04.2025
Jadłodzielnie w Warszawie czekają na produkty i potrawy ze świątecznych stołów, którymi mieszkańcy będą chcieli się podzielić. Większość z tych punktów jest czynna przez całą dobę, siedem dni w tygodniu. W stolicy funkcjonuje aż 46 punktów.
Jedzenie, które zostało po wielkanocnych posiłkach, nie musi zostać wyrzucone. W Warszawie funkcjonuje aż 46 punktów, w których można je zostawić. To głównie szafki i lodówki.
Karolina Hansen z Foodsharing Warszawa poleca rozdać nadmiar jedzenia bliskim. Co w przypadku, jeśli dalej jest go zbyt dużo?
— Oczywiście jeśli już nie udało nam się innymi sposobami, to zapraszamy do Jadłodzielni, ale spróbujmy najpierw to we własnym zakresie. Dobrze, żeby było napisane, co to jest. No i oczywiście odpowiednio zapakowane, nie na talerzu luzem tylko w jakimś pudełku, torebce, zależnie od produktu — dodaje Hansen.
Produkty muszą mieścić się w terminie przydatności. Suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.
W Jadłodzielniach nie wolno zostawiać nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.
Czytaj też: Jak nie przejeść się w Wielkanoc? Dietetyk zdradza przepis na zdrowe święta
Źródło:
Autor:
Kacper Zych/DJ