Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Lista Jadłodzielni w Warszawie

  • 21.04.2025 17:08

  • Aktualizacja: 21:39 21.04.2025

Jadłodzielnie w Warszawie czekają na produkty i potrawy ze świątecznych stołów, którymi mieszkańcy będą chcieli się podzielić. Większość z tych punktów jest czynna przez całą dobę, siedem dni w tygodniu. W stolicy funkcjonuje aż 46 punktów.

Jedzenie, które zostało po wielkanocnych posiłkach, nie musi zostać wyrzucone. W Warszawie funkcjonuje aż 46 punktów, w których można je zostawić. To głównie szafki i lodówki.

Karolina Hansen z Foodsharing Warszawa poleca rozdać nadmiar jedzenia bliskim. Co w przypadku, jeśli dalej jest go zbyt dużo? 

Oczywiście jeśli już nie udało nam się innymi sposobami, to zapraszamy do Jadłodzielni, ale spróbujmy najpierw to we własnym zakresie. Dobrze, żeby było napisane, co to jest. No i oczywiście odpowiednio zapakowane, nie na talerzu luzem tylko w jakimś pudełku, torebce, zależnie od produktu — dodaje Hansen. 

Produkty muszą mieścić się w terminie przydatności. Suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.

W Jadłodzielniach nie wolno zostawiać nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.

Czytaj też: Jak nie przejeść się w Wielkanoc? Dietetyk zdradza przepis na zdrowe święta

Źródło:

RDC/PAP/IAR

Autor:

Kacper Zych/DJ

Kategorie: